Església de Sant Climent de Taüll
(Taüll - Alta Ribagorça)

TaÚll - Església de Sant Climent de Taüll. Absis sense la projecció

TaÚll - Església de Sant Climent de Taüll. Absis sense la projecció (Foto: Albert Esteves, 2023)

Taüll - Església de Sant Climent de Taüll. Interior absidiola

Taüll - Església de Sant Climent de Taüll. Interior absidiola (Foto: Albert Esteves, 2023)

Taüll - Església de Sant Climent de Taüll (Foto: Lluís Marià Vidal -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1892)

Taüll - Església de Sant Climent de Taüll (Foto: Josep Danés -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1909-36)

Taüll - Església de Sant Climent de Taüll (Foto: Joan Roig i Font. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Taüll - Església de Sant Climent de Taüll. Interior

Taüll - Església de Sant Climent de Taüll. Interior (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Taüll - Església de Sant Climent de Taüll. Interior (Foto: Adolf Mas -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1890-1920)

Taüll - Església de Sant Climent de Taüll. Interior. Foto inicis segle XX

Taüll - Església de Sant Climent de Taüll. Planta

Situació Taüll. Plaça de Sant Climent
És l'església més emblemàtica del romànic català i una de les que menys transformacions ha patit al llarg dels segles. Va ser consagrada, conjuntament amb la de Santa Maria, l'any 1123, i, com aquella, és el resultat de la transformació d'una església anterior, de la segona meitat del segle XI, de la qual n'aprofità algunes parts. Aquestes es poden distingir per la tipologia de l'aparell, més rústec i irregular. L'interior estava decorat amb unes magnífiques pintures coetànies a la construcció del temple, de les quals se'n pot veure una projecció in situ mentre que les originals estan dipositades al MNAC.

És un edifici de tres naus, separades per columnes cilíndriques que sostenen grans arcs de mig punt, capçades amb tres absis semicirculars, els quals presenten decoració de tipus llombard, a base de lesenes i arcuacions cegues. L'element més destacat és el campanar de torre, exempt, situat a l'exterior de l'església. De planta quadrada, presenta sòcol i sis pisos oberts amb finestres geminades (trigeminades al tercer pis) i ornamentació llombarda igualment. El 2023 es van trobar traces de color sota els seus arquets cecs, com ara arrebossat blanc -que cobriria tot l'edifici-, i decoració geomètrica en vermell.

Segons Joan-Albert Adell (Catalunya Romànica, tom XVI), l'església de Sant Climent de Taüll representa una forma abarrocada de la utilització dels llenguatges formals de l'arquitectura llombarda, dins una concepció tipològica arcaïtzant, la basílica, que és fortament arrelada en l'arquitectura pirinenca entre els segles XI i XII.

Com les altres esglésies de la vall, el 2000 va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.