Església de Santa Maria de Taüll
(Taüll - Alta Ribagorça)

Taüll - Església de Santa Maria de Taüll. Pica baptismal (Foto: Albert Esteves, 2023)

Taüll - Església de Santa Maria de Taüll. Pica beneitera

Taüll - Església de Santa Maria de Taüll. Pica beneitera (Foto: Albert Esteves, 2023)

Taüll - Església de Santa Maria. Postal de 1965

Taüll - Església de Santa Maria (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1919)

Taüll - Església de Santa Maria (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Taüll - Església de Santa Maria de Taüll

Taüll - Església de Santa Maria de Taüll (Foto: Josep Salvany. Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Taüll - Església de Santa Maria. Planta

Situació Taüll. Església
Santa Maria de Taüll va ser consagrada l'any 1123, pel bisbe de Roda, Ramon Guillem, juntament amb la de Sant Climent, amb la qual compartia parroquialitat. Va substituir un edifici més antic, del qual es va aprofitar el campanar. Al segle XVIII va esdevenir l'única parròquia, i per això, va ser objecte de grans reformes que van fer-li perdre en bona part la seva fesomia original romànica, tal com podem veure en les fotografies antigues que adjuntem, on ressalta un gran cimbori amb cúpula octogonal.

L'edifici actual és el resultat d'una restauració radical que va eliminar tots els afegitons d'època barroca i va retornar a l'edifici la seva estructura i la seva estètica originals. És un temple de planta basilical, de tres naus separades per columnes cilíndriques i arcs formers que suporten un embigat de fusta. Està capçat amb un gran absis central i dos laterals, semicirculars, tots tres lleugerament torts respecte a l'eix de les naus i ornamentats amb lesenes i arcuacions sota un fris de dents de serra. El campanar, que neix de l'interior de la nau, és anterior a l'obra del segle XII, probablement de la segona meitat de l'XI. És una torre prismàtica que consta d'un sòcol massís i quatre pisos oberts amb finestres geminades als tres pisos superiors i d'esqueixada recta a l'altra, decorada també amb arcuacions i lesenes de tipus llombard.

Igual que la de Sant Climent, l'església de Santa Maria va ser decorada interiorment amb pintures murals, tant a l'absis com als murs laterals i a les columnes. L'any 1922 van ser traslladades a l'actual MNAC per tal de garantir la seva preservació. A l'església hi ha una fidel reproducció que permet contemplar el seu interior tal com lluïa al segle XII.

Com les altres esglésies de la vall, el 2000 va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.