Nucli urbà de Taüll
(Taüll - Alta Ribagorça)

Taüll - Nucli antic

Taüll

Taüll (Foto: Camil José Guiu -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1971)

Un carrer de Taüll

Un carrer de Taüll (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Un carrer de Taüll

Una casa a Taüll

Una casa a Taüll (Foto: Joan Vidal i Ventosa -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1905-34)

Una casa a Taüll

Taüll

Taüll (Foto: Lluís Estasen -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1915-35)

Panoràmica de Taüll. Postal antiga

Situació Crtra. L-501
Situat a la vall del riu de Sant Martí, el poble està format per dos nuclis separats per un torrent, la Guinsa, a l'entrada del poble, i lo Barri, a la part més alta.

En època antiga, l'accés a la vall de Boí es feia a través d'un port de muntanya que desembocava directament a Taüll. Això fa pensar que el nom de Taüll deriva de l'expressió basca Ata-Uli que vol dir "el poble del port" i era, per tant, el primer nucli de la vall, situació que va afavorir el seu desenvolupament i que justifica el fet de posseir quatre esglésies, la de Sant Climent -la més emblemàtica del romànic català-, la de Santa Maria, la de Sant Martí -de la qual hi ha només les restes- i l'ermita de Sant Quirc. Les dues primeres han estat declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Les primeres notícies del lloc de Taüll són de l'any 1064. Com tots els pobles de la vall, Taüll va pertànyer inicialment als comtes de Pallars i a la baronia d'Erill, des del segle XII i fins a l'extinció dels senyorius. Segons l'informe de Pascual Madoz, l'any 1848 constava de 24 cases.