Església de Sant Climent de Taüll. Pintures
(Taüll - Alta Ribagorça)

Taüll - Església de Sant Climent. Pintures de l'absis major (MNAC) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Taüll - Església de Sant Climent. Pintures de l'absis lateral (MNAC)

Taüll - Església de Sant Climent. Pintures de l'absis lateral (MNAC) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Taüll - Església de Sant Climent. Pintures de l'absis major (Projecció in situ)

Taüll - Església de Sant Climent. Pintures de l'absis major (Projecció in situ) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Reproducció in situ. Original al MNAC
Tot l'interior de l'església de Sant Climent estava decorat amb pintures al fresc, la major part de les quals van ser traslladades als anys 20 del segle passat al MNAC. Actualment, a l'església se'n pot veure una magnífica projecció. L'interior de l'absis estava decorat amb un Pantocràtor o Crist en Majestat (Maiestas Domini) dins d'una màndorla. Una imatge icònica que hem vist reproduïda en infinitats d'ocasions i que es pot considerar com un dels exemples més notables de la pintura romànica conservada, a escala mundial. Està envoltada per dos àngels i els quatre evangelistes. A la part inferior podem veure la Verge i les figures de diversos sants.

L'obra, coetània a la construcció de l'església, l'any 1123, fa servir la tècnica del fresc sec, amb el qual era possible superposar diferents capes de pintura, i utilitza una àmplia gamma de colors entre els quals destaca el blau lapislàtzuli.

L'any 1959, Ramon Millet va fer una rèplica de les pintures de l'absis per substituir les que havien estat arrencades. El 2012 es va retirar perquè es van descobrir restes de pintura original que no havia estat arrencada l'any 1920. Ara es pot veure una espectacular projecció amb videomapatge de les pintures de l’absis major.