Restes de l'església de Sant Martí
(Taüll - Alta Ribagorça)

Taüll - Restes de l'església de Sant Martí

Taüll - Restes de l'església de Sant Martí (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-)

Taüll - Restes de l'església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Plaça de Sant Martí
És probable que l'església de Sant Martí, de la qual en resten només dos absis, fos la primera església parroquial de Taüll, tot i que no hi ha referències històriques, però va donar nom al riu i a la vall de Taüll. Una esllavissada, al segle XIX, va deixar l'església colgada i probablement enrunada. Posteriorment, l'espai de la nau va ser convertit en escola. Va ser arran d'unes obres efectuades a l'escola l'any 1970 que es van descobrir els absis. La manca de referències fa difícil saber si es tractava d'una església basilical de tres naus o bé d'un edifici originalment d'una nau amb un sol absis que, al segle XII, s'ampliés amb una segona nau adossada. Corroboraria aquesta hipòtesi el fet que només un dels absis presenta restes de decoració llombarda.

Actualment, el poc que resta està adossat a una casa i només és visible des del seu jardí.