Nucli urbà de Barruera
(Barruera - Alta Ribagorça)

Barruera - Església des del nucli antic

Barruera - Església des del nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2023)

Panoràmica de Barruera. Postal antiga

Nucli urbà de Barruera (Foto: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Nucli urbà de Barruera (Foto: Josep Danés -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1909-36)

Casa de Barruera

Casa de Barruera (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Situació Crtra. L-300, km 11.5
Nucli situat al peu d'una serra, en un eixamplament de la vall de Boí, a la dreta de la Noguera de Tor, a una altitud de 1096 m. El nucli antic s'articula al voltant del carrer Major i està format per cases de pedra amb teulades de pissarra, moltes d'elles amb balconades de fusta, juntament amb pallers i bordes, La major part han estat restaurades i sovint alterades amb l'esclat turístic de la Vall.

El lloc (Baldosera) està documentat des de l'any 1064, quan el comte de Pallars Sobirà, Artau I, va bescanviar algunes de les seves possessions amb el comte de Pallars Jussà, Ramon IV. Comptava amb un castell, documentat l'any 1174 del qual en podria ser un vestigi la denominada Torre del Pubill. Pertanyia a la baronia d'Erill i, segons es desprèn els fogatges del segle XIV, quan s'esmenta com a Baruhera, devia tenir entre 20 i 30 focs.

Això no va variar gaire amb el pas dels segles. Segons l'informe redactat per Pascual Madoz l'any 1849 constava de 22 cases disposades en un carrer costerut, empedrat, però molt brut. Ceferí Rocafort, a la Geografia de Catalunya d'inicis del segle XX, xifra el nombre de cases en 64 i el d'habitants en 210.