Església de Sant Feliu de Barruera
(Barruera - Alta Ribagorça)

Barruera - Església de Sant Feliu (Foto: Albert Esteves, 2023)

Barruera - Església de Sant Feliu. Interior

Barruera - Església de Sant Feliu. Interior (Foto: Albert Esteves, 2023)

Barruera - Església de Sant Feliu. Postal de 1966

Barruera - Església de Sant Feliu (Foto: Lluís Marià Vidal. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1892)

Barruera - Església de Sant Feliu (Foto: Josep Danés -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1909-29)

Barruera - Església de Sant Feliu (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Barruera - Església de Sant Feliu (Foto: Josep Salvany. Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Barruera - Església de Sant Feliu. Postal de 1935

Barruera - Església de Sant Feliu. Planta

Situació Barruera. Església
Situada als afores del poble, al marge dret de la Noguera de Tor, l'església de Sant Feliu de Barruera és un edifici d'origen romànic, però profundament transformat al segle XVI de tal manera que l'estructura inicial va quedar totalment desfigurada. Sembla que el disseny inicial era el d'un temple de planta basilical, de tres naus, separades per columnes cilíndriques. D'aquest projecte, que es pot datar al segle XI o inicis del XII i que probablement no es va arribar a completar, es conserva només l'absis central i l'arc, amb el pilar circular, de la capella nord. Ben entrat el segle XII es va substituir per una església de nau única amb transsepte, aprofitant les estructures anteriors. D'aquesta època podria ser la base del campanar, el qual es va completar al segle XVI, moment en el qual es va reformar la porta i es van obrir les capelles laterals.

Als anys setanta es va fer una restauració que va tornar a alterar la configuració de l'edifici i que no va deixar cap registre. Es va enderrocar la sagristia i la capella situada al costat del campanar, es va eliminar el folre de la teulada que cobria els absis i també es va reconstruir la coberta de l'absidiola sud. Tot això fa molt complicat establir el procés cronològic de l'església des dels seus orígens.

L'edifici actual és un temple de nau única, coberta amb volta de canó, capçada amb un absis central, i un únic braç de transsepte on s'obre un absis més petit. A l'altre costat s'obre una capella de planta quadrada. Adossada al frontis hi ha la torre campanar, sense decoració però amb els pisos separats per impostes. La porta, nervada i amb guardapols, ve precedida d'un porxo.