Església de Sant Joan de Boí
(Boí - Alta Ribagorça)

Boí - Església de Sant Joan de Boí. Interior (Foto: Albert Esteves, 2023)

Boí - Església de Sant Joan de Boí. Postal antiga

Boí - Església de Sant Joan de Boí. Postal 1966

Boí - Església de Sant Joan de Boí. Postal 1966 (Foto: 2023)

Boí - Església de Sant Joan de Boí (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1927)

Boí - Església de Sant Joan de Boí. Planta

Situació Boí. Plaça del Treio
Construïda al segle XI, ha estat objecte de notables modificacions al llarg dels anys que l'han fet perdre, en gran manera, la seva estructura i aspecte originals. Amb tot, és l'església de la vall que conserva més elements arquitectònics del primer romànic. Està documentada des de l'any 1079. Inicialment, era un temple de planta basilical, de tres naus, cobertes amb encavallada de fusta i capçades amb sengles absis semicirculars. Entre els segles XVII i XVIII es va cobrir la nau central amb una volta de canó i les laterals es van transformar en capelles. Dels tres absis només es conserva un de lateral, decorat amb arcuacions llombardes. Pel que fa a la torre campanar, va patir un incendi al segle XIII a causa del qual va perdre els tres pisos superiors. Es conserven, del campanar original, els tres inferiors, ornamentats també amb arcuacions cegues i oberts amb finestres de mig punt, simples o geminades. Tot el seu interior estava pintat i també la porta nord, protegida des de l'antiguitat per un porxo.

Les darreres restauracions han intentat recuperar en tot el possible l'aspecte primigeni. L'any 1998 es va reproduir amb fidelitat la pintura mural retirada l'any 1920, que és actualment al MNAC.

Com les altres esglésies de la Vall, el 2000 va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.