Nucli urbà d'Erill la Vall
(Erill La Vall - Alta Ribagorça)

Erill la Vall - Nucli urbà (Foto: Albert Esteves, 2023)

Panoràmica d'Erill la Vall

Panoràmica d'Erill la Vall (Foto: Albert Esteves, 2023)

Panoràmica d'Erill la Vall. Postal antiga

Nucli urbà d'Erill la Vall (Foto: Antoni Maymó -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1945-53)

Nucli urbà d'Erill la Vall (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Nucli urbà d'Erill la Vall (Foto: Josep M. Bonet Garí -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1913-26)

Situació Crtra. L-502
Petit nucli situat en un replà elevat, sobre la riba dreta del riu Noguera de Tor, centrat per l'església romànica de Santa Eulàlia. S'hi arribava antigament pels camins de Boí i de Caldes. La vila pren el nom del poderós llinatge medieval dels Erill, procedents d'Erillcastell. Ambdós llocs van ser adquirits pels comtes de Pallars Jussà, l'any 1064. El 1208, Guillem de Glorieta va vendre el feu a Guillem II de Bellera i la seva muller Sança, i més tard un fill d’ells, o el mateix Guillem II, es casà amb Arsenda d’Erill. Els Erill van donar la vila al monestir cistercenc de Santa Maria de Lavaix, el qual en va mantenir la possessió fins a la desamortització, al segle XIX.

Al fogatge del 1553 hi constaven 13 focs, i a l'informe elaborat per Pascual Madoz l'any 1849 s'esmenten 8 cases d'una sola planta, fetes de pedra i fusta, que qualifica de molt miserables.

Darrere l'església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall es troba el Centre d'Informació sobre el Romànic de la Vall de Boí.