Església de Santa Eulàlia
(Erill La Vall - Alta Ribagorça)

Erill la Vall - Església de Santa Eulàlia. Restes de pintura (Foto: Albert Esteves, 2023)

Erill la Vall - Església de Santa Eulàlia. Carreu amb dibuix

Erill la Vall - Església de Santa Eulàlia. Carreu amb dibuix (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall

Església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall (Foto: Lluís M. Vidal -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1891)

Església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall (Foto: Juli Soler -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1900-1914)

Església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall (Foto: Albert Aymà -calaix.gencat.cat-, 1983)

Erill la Vall - Església de Santa Eulàlia. Planta

Situació Erill la Vall. Plaça de l'Església
Església de nau única i capçalera triabsidal, amb les absidioles disposades perpendiculars a l'absis central. Coberta originalment amb encavallades de fusta, al segle XII es va construir una volta de canó que després es va esfondrar i ja no es va refer. La porta està situada a la façana nord, protegida amb una porxada formada per quatre arcs de mig punt sostinguts amb gruixudes columnes. Conserva el forrellat medieval. L'absis central va ser derruït a inicis del segle XX per construir una sagristia i refet en la restauració dels anys 90.

Compta amb un campanar excepcional, sens dubte el més notable i millor conservat de la Vall. Té una alçada d'uns 23 m dividits en sis pisos, cinc dels quals oberts amb finestres geminades a cada cara i tots ells amb decoració de tipus llombard, amb arcuacions i frisos en dents de serra.

El 1266, Santa Eulàlia d'Erill la Vall va ser donada al monestir de Santa Maria de Lavaix, i esdevingué parròquia monàstica, condició que va conservar fins a l'extinció del monestir de Lavaix, a mitjan segle XIX. Cap al segle XVI es va instal·lar un retaule gòtic, del qual en resten alguns vestigis, i un cor elevat al frontis, en el qual s'exposen alguns elements del mobiliari litúrgic conservat.

Va ser restaurada als anys 70 del segle XX. Com les altres esglésies de la Vall, el 2000 va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.