Església de Santa Eulàlia. Davallament
(Erill La Vall - Alta Ribagorça)

Erill la Vall - Església de Santa Eulàlia. Davallament . Reproducció in situ

Erill la Vall - Església de Santa Eulàlia. Davallament . Reproducció in situ (Foto: Albert Esteves, 2023)

Davallament d'Erill la Vall. Figures conservades al MEV (Vic)

Davallament d'Erill la Vall. Figures conservades al MEV (Vic) (Foto: Albert Esteves, 2022)

Davallament d'Erill la Vall. Figures conservades al MNAC (Barcelona)

Davallament d'Erill la Vall. Figures conservades al MNAC (Barcelona) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Erill la Vall - Església de Santa Eulàlia. Davallament . Cartell in situ

Situació Reproducció in situ. Original al MEV i al MNAC
Conjunt escultòric de fusta, que representa el davallament de Crist, descobert l'any 1907 per l'expedició científica que va organitzar l'Institut d'Estudis Catalans. Ofert al mercat poc després, actualment es troba repartit entre el Museu Episcopal de Vic i el MNAC. Al primer es conserven les figures de Jesús, Josep d'Arimatea, Nicodem, Dimes i Gestes, i al MNAC, la Mare de Déu i sant Joan. Està fet amb fusta d'alba i noguera i té restes de policromia. Alguns estudiosos el daten a inicis del segle XII i altres cap a la fi del segle XII o inicis del XIII. Els seus autors anònims són els mateixos que van fer els davallaments de Durro i de Taüll, de les quals hi ha peces en diversos museus. Reben el nom de Taller d'Erill.

L'any 1997 es va instal·lar una reproducció fidel del conjunt i es va situar dalt d'una biga, a l'entrada de l'absis, tal com se suposa que devia estar originalment, tot i que les figures eren llavors policromades.