Església de Santa Maria de Cardet
(Cardet - Alta Ribagorça)

Cardet - Església de Santa Maria. Capella lateral

Cardet - Església de Santa Maria. Capella lateral (Foto: Albert Esteves, 2023)

Cardet - Església de Santa Maria. Postal antiga

Cardet - Església de Santa Maria (Foto: Jordi Gumí -calaix.gencat.cat-, 1982)

Cardet - Església de Santa Maria (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Cardet - Altar de la Mare de Déu de les Cabanasses

Cardet - Altar de la Mare de Déu de les Cabanasses (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Cardet - Església de Santa Maria. Planta

Situació Cardet
Situada en un extrem del poble de Cardet, l'església de Santa Maria va ser construïda al segle XI i, probablement, reformada al segle XII amb la construcció de l'absis i de la volta de canó. Per la tipologia dels pilars que suporten aquesta volta, molt semblants als de les esglésies de Taüll, cal pensar que la data de la reforma se situï al voltant de 1123. Posteriorment, devia caure la volta, que va ser substituïda per quatre trams de voltes d'aresta, separats per dos arcs torals. El fort pendent del terreny va obligar a construir un absis de dues plantes, el qual genera una cripta, accessible des del centre de la nau. Està decorat exteriorment amb bandes i lesenes de tipus llombard i algunes carasses a l'intradós.

La porta és de mig punt, reduïda posteriorment deixant l'arc rebaixat. Està protegida per un atri cobert amb teulada a dues aigües sobre embigat de fusta. Damunt de l'arc actual de la porta hi ha un crismó molt rudimentari i a una de les dovelles de l'arc del damunt, un altre de millor factura. Es conserva intacte el forrellat medieval, amb un cap esculpit a l'extrem.

A les dues façanes laterals es van afegir, en època tardana, una capella i una sagristia. També és fruit de les reformes dels segles XVII i XVIII el campanar d'espadanya.

A diferència d'altres esglésies de la Vall, en aquesta s'ha volgut mantenir l'interior de la nau tal com era a començament del segle XX, respectant i restaurant els afegits barrocs.