Davallament de Durro
(Durro - Alta Ribagorça)

Durro - Mare de Déu del Davallament (MNAC) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Durro - Davallament. Nicodem

Durro - Davallament. Nicodem (Foto: Albert Esteves, 2023)

Durro - Davallament. Sant Crist desaparegut l'any 1936

Durro - Davallament. Sant Crist desaparegut l'any 1936 (Foto: Josep Salvany. Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Durro - Esquema figurat del Davallament. Cartell in situ

Situació Església de la Nativitat de Durro i MNAC (Barcelona)
A l'església de la Nativitat de la Mare de Déu, de Durro, hi havia un Davallament de la creu de Crist, datat a la segona meitat del segle XII. Actualment, només es conserven dues de les seves figures, la Mare de Déu -custodiada al MNAC des de 1922- i Nicodem, que es pot veure a l'església, tot i que molt malmès. A començament del segle XX encara es conservava la talla de Crist, situada al segle XVIII presidint un retaule, desaparegut l'any 1936 (vegeu foto antiga). La figura de Nicodem, el personatge que va desclavar Crist, es va trobar l'any 2001 quan es va descobrir que havia estat reaprofitat dins l'estructura de suport del retaule.