Nucli urbà de Cóll
(Cóll - Alta Ribagorça)

Cóll - Nucli urbà

Cóll - Nucli urbà

Cóll - Nucli urbà

Situació Crtra. L-500, km 7
El poble de Cóll* (villa Colle) està situat a la dreta de la Noguera de Tor, al sud de la vall de Boí. Va formar part, durant molts segles, del terme de Castelló de Tor. Va ser adquirit pel rei Ramir I d'Aragó l'any 1054 i el seu fill, Sanç Ramírez, va cedir el domini eclesiàstic a la seu de Roda d'Isàvena. Al fogatge de 1553 es consignen 13 focs. No devia patir gaires canvis al llarg del temps donat que, a mitjan segle XIX, Pascual Madoz, al seu Diccionario geográfico, diu que hi havia 15 cases al nucli urbà. La seva església estava dedicada a Santa Maria i, modernament, a l'Assumpció.

* Segons Joan Coromines, el nom de Cóll deriva de la paraula llatina collum, que significa testicle,
probablement per la forma d'algunes roques properes al poble
.