Església de Santa Maria de Cóll. Portada
(Cóll - Alta Ribagorça)

Cóll - Església de Santa Maria. Capitell de la portada

Cóll - Església de Santa Maria. Capitell de la portada (Foto: Albert Esteves, 2023)

Cóll - Església de Santa Maria. Forrellat de la porta

Cóll - Església de Santa Maria. Forrellat de la porta (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Santa Maria de Cóll. Portada (Foto: Josep Salvany. Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Situació Cóll. Major
La portada de l'església de Santa Maria de Cóll, del segle XII, té característiques semblants a la de Durro. Està formada per dues arquivoltes en bossell recolzades sobre columnes cilíndriques mitjançant quatre capitells esculpits. Són de temàtica vegetal i figurativa. En un d'ells hi podem veure la lluita un home i una fera. Un fris escaquejat ocupa l'espai del guardapols. I al capdamunt, un magnífic crismó. Es tracta d'un crismó trinitari, de set braços, amb una doble anella que emmarca una garlanda, esculpit sobre un bloc rectangular que permet ornamentar les cantonades amb figures d'ocells i testes humanes.

Cal fer esment també del forrellat dels batents de la porta, probablement també d'època romànica, amb el passador acabat en cap d’animal.

A l’interior de l’església encara es conserven les tres piques romàniques: la pica baptismal, la pica de l’aigua beneïda i la pica de l’oli.