Vilaller
(Vilaller - Alta Ribagorça)

Vilaller - Barri d'Aragó, amb les cases Encoll i Reperós (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilaller - Postal 1966

Vilaller. Postal anys seixanta

Vilaller. Postal anys seixanta (Foto: Albert Esteves, 2023)

Panoràmica de Vilaller (Foto: Família Cuyàs. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, mitjan segle XX)

Vilaller. Postal antiga

Vilaller - Portal

Vilaller - Portal (Foto: -calaix.gencat.cat-, anys 20)

Situació N-230, km 132
InterèsEspecial interès Interessant
Vilaller està situat a la Vall de Barravés, de la qual n'és la capital, en un esperó rocós, a l'esquerra de la Noguera Ribagorçana. El seu terme municipal inclou el poble de Senet de Barravés, que tractem a part.

El poble de Vilaller té el seu origen en tres nuclis de població que, al segle XII, estaven sota el domini del monestir de Sant Andreu de Barravés: Vilaller, Molsui i Albor. Aquest darrer va esdevenir la Quadra de Villalbor i els altres dos, situats molt a prop l'un de l'altre, van acabar constituint un únic nucli, que va ser la capital de la baronia de Barravés, on se celebrava el mercat, documentat des de 1117. A principis del segle XIV, la baronia de Barravés va passar a mans de la mitra lleidatana tot i que els Erill hi tenien alguns drets senyorials.

Del poble cal destacar el nucli medieval, amb les restes de l'antiga muralla i els seus carrers tortuosos que, en bona part, queden coberts per les mateixes cases. L'església, amb un remarcable campanar, és del segle XVIII. Al costat del poble antic, a la plana, s’ha format un barri comercial, industrial i turístic, travessat per la carretera a la Vall d’Aran.