Església de Sant Climent
(Vilaller - Alta Ribagorça)

Vilaller - Església de Sant Climent. Antic fossar (Foto: Albert Esteves, 2023)

Vilaller - Església de Sant Climent. Postal anys seixanta

Vilaller - Església de Sant Climent. Postal antiga

Situació Plaça de Sant Climent
Vilaller va tenir una primera església romànica, construïda al segle XI, que s'alçava on avui hi ha la plaça de Sant Climent. Era de reduïdes dimensions i amb el creixement del poble es va anar quedant petita i, a més, a mitjan segle XVIII es trobava en molt mal estat, de manera que es va decidir construir una església nova.

L'edifici actual va ser construït a la fi del segle XVIII, a partir de 1790. Al portal hi ha inscrita la data de 1798. És un temple de tres naus cobertes amb volt de llunetes. Compta amb un cor suportat per un arc carpanell, amb barana de fusta. La porta és un senzill portal adovellat de mig punt. Com es pot veure a la postal antiga que adjuntem, el coronament original de la façana era ondulat.

L'element més destacat del temple és el campanar, la base del qual pertany a l'antiga església, que tractem en fitxa a part.