Església de Sant Martí de Llesp
(Llesp - Alta Ribagorça)

Llesp - Església de Sant Martí (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2014)

Llesp - Església de Sant Martí. Pica baptismal

Llesp - Església de Sant Martí. Pica baptismal (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2014)

Llesp - Església de Sant Martí. Nostra Senyora de Gràcia

Llesp - Església de Sant Martí. Nostra Senyora de Gràcia (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2014)

Situació Llesp
Església d'origen romànic, però molt modificada en època moderna, especialment als segles XVIII-XIX (a la llinda de la porta hi havia inscrita la data de 1802). Presenta tres naus, separades per arcs formers que descansen sobre pilars rectangulars. La capçalera és recta. Damunt les naus laterals hi ha tribunes i cor al frontis. Té un campanar de planta rectangular a la base i un cos superior octogonal.

L'aparell exterior procedeix amb tota certesa de l'antiga església romànica (final segle XII), de la qual es conserva part de la façana nord i la portada (tractada en fitxa a part), que va ser traslladada des de la façana de migdia, protegida per un porxo. A l'interior de l'església es conserva una Mare de Déu del segle XVIII.