Castell de Castilló de Tor
(Llesp - Alta Ribagorça)

Castilló de Tor - Castell

Castilló de Tor - Castell (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Castilló de Tor
Al cim del turó que presideix el nucli de Castilló de Tor, en un lloc estratègic entre les valls de Boí i de Barravés, hi ha les escasses restes del castell que va donar nom al lloc, documentat des del segle X. Va ser objecte de nombroses permutes i reclamacions durant l'alta edat mitjana entre els comtes de Ribagorça i del Pallars Jussà i després, de la mitra de Roda-Lleida la qual, finalment, en va mantenir la possessió fins al segle XIX.

Només resta un llenç ancorat a la roca, que podria correspondre's amb la base de la primitiva torre, i dos trams de mur en angle recte, restes d'una estança rectangular, segurament construïda posteriorment, cap als segles XIII-XIV.