Església de Sant Iscle i Santa Victòria de Gironella
(Malpàs - Alta Ribagorça)

Església de Sant Iscle i Santa Victòria de Gironella (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. de Malpàs
Esglesiola situada entre camps, prop de la masia de Gironella. Per arribar-hi cal agafar un trencall a mà dreta que surt de la carretera que enllaça l'N-260 amb Malpàs. L'antic poblet de Gironella, ara reduït a un únic mas, és esmentat en un document de l'any 959 en el qual el comte de Ribagorça, Ramon II, el lliura al monestir de Santa Maria de Lavaix. L'any 1012 és esmentat el seu castell (castrum Gerundellam), del que no s'han trobat vestigis.

L'esglesiola, aïllada, està formada per una nau rectangular, de dimensions molt reduïdes, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular que, interiorment, adopta un lleuger perfil de ferradura. L'aparell està fet amb carreus irregulars de mida mitjana, combinant gres vermellós amb pedra calcària, tot lligat amb argamassa, formant filades més o menys uniformes. Ni l'absis ni la nau presenten decoració de cap mena. La porta, molt estreta, és de mig punt, adovellada. Aquesta tipologia fa pensar en una obra de finals del segle XI o inicis del XII.