Església de Sant Bartomeu d'Erta
(Malpàs - Alta Ribagorça)

Església de Sant Bartomeu d'Erta (Foto: Joan Agelet - Miquel Mateus, 2017)

Situació Camí que surt de Castellars o des de Sas
El poble d'Erta es troba pràcticament deshabitat, tret de l'època estival. El lloc està documentat des de l'any 939 entre les pertinences del monestir de Lavaix, i la seva església, dedicada a sant Bartomeu, en va dependre fins a la desamortització, al segle XIX. L'edifici conservat ha sofert importants transformacions des del seu origen romànic, cap a les darreries del segle XI o inicis del XII.

L'edifici consta d'una única nau, coberta amb volta de canó, en la qual s'obre un absis semicircular sobrealçat mitjançant un profund arc presbiteral. A banda i banda s'hi van afegir sengles capelles laterals.

S'hi pot accedir des de Peranera o, més fàcilment, des de Sas (Sarroca de Bellera)

.