Església de Sant Sadurní d'Esperan
(Malpàs - Alta Ribagorça)

El Pont de Suert - Museu. Retaule de Sant Serni, procedent d'Esperan (Foto: Albert Esteves, 2023)

El Pont de Suert - Museu. Sant Serni, procedent d'Esperan

El Pont de Suert - Museu. Sant Serni, procedent d'Esperan (Foto: Albert Esteves, 2023)

El Pont de Suert - Museu. Mare de Déu, procedent d'Esperan (segle XVIII)

El Pont de Suert - Museu. Mare de Déu, procedent d'Esperan (segle XVIII) (Foto: Albert Esteves, 2023)

El Pont de Suert - Museu. Santa Àgata, procedent d'Esperan (segle XVIII)

El Pont de Suert - Museu. Santa Àgata, procedent d'Esperan (segle XVIII) (Foto: Albert Esteves, 2023)

El Pont de Suert - Museu. Sant Antoni de Pàdua, procedent d'Esperan (segle XVIII)

El Pont de Suert - Museu. Sant Antoni de Pàdua, procedent d'Esperan (segle XVIII) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Accés des d'un camí que surt d'Igüerri
El petit poble abandonat d'Esperan, accessible a peu (uns 45 min) des d'Igüerri, conserva en bon estat -després de les restauracions de 2018 i 2021- la seva església, dedicada a sant Sadurní (o sant Serni) i a sant Andreu. Està situada en un lloc aïllat, a la part alta del poble.

L'edifici té una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada, capçada a llevant per un absis semicircular, lleugerament ultrapassat, cobert amb volta de quart d’esfera. Als segles XVII i XVIII es va ampliar amb capelles laterals. La porta, adovellada, està situada al frontis, on hi ha també una curiosa finestra que descriu una mena d'arquivolta, amb impostes i grans carreus als brancals. Al seu damunt, un campanar d'espadanya de dos ulls. L'aparell és fet a base de carreus molt allargats disposats en filades d'amplada irregular. Es pot datar al segle XII.

Al Museu d'Art Sacre del Pont de Suert es conserva el retaule barroc, de 1742, que presidia l'església, i les imatges de sant Sadurní, la Mare de Déu, santa Àgueda i sant Antoni de Pàdua.