Església de Sant Romà de Casós
(Llesp - Alta Ribagorça)

Casós - Església de Sant Romà. Forrellat

Casós - Església de Sant Romà. Forrellat (Foto: Albert Esteves, 2023)

Casós - Església de Sant Romà. Forrellat (Foto: Anna Corcoll, 2023)

Situació Crtra. que surt de Vilaller
Edifici romànic de la segona meitat del segle XII situat a un extrem del petit poble de Casós. Consta d'una nau rectangular coberta amb una volta de canó reforçada per un arc toral que arrenca d'impostes ornamentades i capçada amb un absis semicircular. Aquest té exteriorment arcuacions de tipus llombard. A la façana de ponent s'alça el campanar d'espadanya, de dos ulls i gairebé de la mateixa amplada que la nau. L'aparell és fet a base de carreus ben enfilats, molt allargats, però ben tallats, La porta s'obre al mur de migdia i està formada per un arc de mig punt ressaltat amb una arquivolta molt senzilla.

Cal ressaltar els batents de la porta i, especialment, el forrellat de ferro forjat, de tradició romànica. Consta d'un passador amb tirador, les anelles i la planxa guardapany. El passador té l'extrem corbat en forma de cap d'animal i està tot ell decorat amb motius florals, igual que el tirador.