Viu de Llevata
(Viu de Llevata - Alta Ribagorça)

Viu de Llevata. Portal

Viu de Llevata. Portal (Foto: Albert Esteves, 2023)

Viu de Llevata. Postal antiga

Situació Crtra. N-230 km 337
InterèsEspecial interès Interessant
Antic cap de municipi, ara integrat al Pont de Suert, Viu de Llevata és un poble estret i allargat, separat en dos nuclis, situat als peus d'un turó on hi hagué un castell, del qual en resten escassos vestigis.

Pel que fa al poble, al fogatge de 1381 s'esmenten 18 focs. L'any 1718 consten 357 habitants i al segle XIX la població oscil·la entre els 400 i els 800 habitants. Pascual Madoz, al seu Diccionario geográfico, de 1849, diu que té 25 cases. A la Geografia General de Catalunya, de començament del segle XX, Ceferí Rocafort xifra els edificis en 64 i els habitants en 149 i diu que té, a més, 44 bordes i albergs escampats. El 1981 tenia 22 habitants. Posseeix una notable església romànica, dedicada a Santa Maria.