Perves
(Viu de Llevata - Alta Ribagorça)

Perves

Perves - Nucli antic

Perves - Nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra N-260, km 330
El lloc de Perves, situat a 1.210 m d'altitud, a la vall de Bellera, va néixer a redós del seu desaparegut castell, esmentat en un document de finals del segle XI, quan era propietat dels comtes del Pallars Sobirà. Posteriorment, va formar part de la baronia d'Erill. Al fogatge del 1553 hi consten 10 focs. Pascual Madoz, al seu Diccionario geográfico de 1849 diu que consta de 13 cases, l'església parroquial i dues capelles, una dedicada a santa Llúcia i l'altra a sant Cristòfol. A la Geografia General de Catalunya, de començament del segle XX, Ceferí Rocafort xifra els edificis en 20 i els habitants en 76.

Perves va pertànyer al municipi de Viu de Llevata fins que, l'any 1968, aquest va ser integrat al terme de Pont de Suert.