Crist romànic de Perves (Museu de Lleida)
(Viu de Llevata - Alta Ribagorça)

Crist de Perves (Museu de Lleida)

Crist de Perves (Museu de Lleida) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Museu de Lleida
InterèsEspecial interès Interessant
De l'església de Sant Fruitós de Perves procedeix una de les obres més emblemàtiques de l'escultura romànica en fusta, un Crist crucificat que actualment s'exposa al Museu de Lleida i que constitueix una de les seves peces més emblemàtiques. Datat al segle XIII, el seu estil està relacionat amb el Crist del Davallament, d'Erill la Vall, amb la introducció d'elements inhabituals, com la sang que brolla del costat. Va ser restaurat l'any 1979.

Es tracta d'un Crist sofrent, de dimensions notables, amb el cap coronat amb les espines, caigut sobre el pit, els braços molt rectes i les cames entrecreuades. Es considera una obra mestra del romànic tardà, amb alguns trets propis dels models de transició al gòtic.