Església de Santa Maria de Corroncui
(Viu de Llevata - Alta Ribagorça)

Corroncui - Restes de l'església antiga de Santa Maria

Corroncui - Restes de l'església antiga de Santa Maria (Foto: Gustau Erill, 2010)

Corroncui - Església de Santa Maria (Foto: J. A. Corbella - calaix.gencat.cat-, 1985)

Corroncui - Església antiga de Santa Maria

Corroncui - Església antiga de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Situació Corroncui
La primitiva església de Santa Maria de Corroncui, ara enrunada, estava ubicada al poble vell, sota la Roca del Molar, al nord-est del poble actual. Era un edifici de nau única, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular, que es pot datar a la primera meitat del segle XII. D'aquest edifici es va salvar la façana, amb una interessant portada i una finestra de mig punt amb arquivolta, instal·lada a l'església del Pla de Corroncui, també dedicada a Santa Maria, que va ser completament remodelada aprofitant materials de l'antiga. La portada està perfilada amb un fris escacat i conserva dos capitells molt desgastats tot i que s'han perdut les columnes, igual que les de la finestra.