Nucli antic del Pont de Suert
(El Pont de Suert - Alta Ribagorça)

El Pont de Suert (Foto: Josep Salvany. Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Carrer de Pont de Suert

Carrer de Pont de Suert (Foto: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Carrer del Pont de Suert

Carrer del Pont de Suert (Foto: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Carrer del Pont de Suert amb personatge de l'època

Carrer del Pont de Suert amb personatge de l'època (Foto: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

El Pont de Suert

El Pont de Suert (Foto: Clixé de Juli Soler, del llibre Geografia General de Catalunya, c1908)

Situació Crtra N-230, km 123
El Pont de Suert, nom que deriva de l'antic pont que creuava en aquest indret la Noguera Ribagorçana, està documentat des del segle X. L'any 956 s'esmenta el castell de Suert, que va passar a ser propietat del monestir de Lavaix. El nucli antic està situat al marge esquerre del riu, a tocar del qual hi ha l'església vella i el palau abacial, amb el campanar. El conjunt de la plaça Major, parcialment porticada, amb el carrer Major, tot ell porxat i el carrer de Baix, estret i costerut, conserva en molt bona mesura l'aspecte que devia tenir en època medieval. També està porticada en dos dels seus costats la plaça del Mercadal, urbanitzada al segle XVIII.