Església de Sant Esteve de Ventolà
(El Pont de Suert - Alta Ribagorça)

El Pont de Suert - Església de Sant Esteve de Ventolà

El Pont de Suert - Església de Sant Esteve de Ventolà (Foto: Albert Esteves, 2023)

El Pont de Suert - Església de Sant Esteve de Ventolà. Detall de l'absis

El Pont de Suert - Església de Sant Esteve de Ventolà. Detall de l'absis (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Ventolà. Crtra. des del Pont de Suert
Tot i que el lloc de Ventolà és esmentat ja l'any 967, l'església no ho és fins a l'any 1180 (Sancti Stephano de Ventolano), com a sufragània de Santa Maria del Pont de Suert, vinculada al monestir de Lavaix.

De l'església romànica en resta només l'estructura i la part baixa de l'absis, amb una finestra molt tosca, tapiada. Era un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. Tardanament, es van afegir sengles capelles laterals rectangulars a cada costat de la nau. També és d'època tardana, probablement del segle XVIII, el frontis, amb el campanar de torre a un costat, la porta adovellada i un òcul. És difícil distingir la part antiga donat que l'aparell, molt irregular, de color vermellós i amb força reble, és gairebé idèntic a la totalitat.