Convent de Santa Mònica (Centre d'Art)
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Santa Mònica

Barcelona - Santa Mònica (Foto: Francesc Flos -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1926)

Barcelona - Antiga església de Santa Mònica, destruïda l'any 1936

Barcelona - L'església de Santa Mònica enderrocada

Barcelona - L'església de Santa Mònica enderrocada (Foto: Frederic Flos -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys trenta)

AutorReforma: Helio Piñón / Albert Viaplana
Situació Rambla, 7-9
Després del concili de Trento, a mitjan segle XVI, van començar a establir-se a Barcelona diversos convents, un dels quals fou els dels agustins descalços o de Santa Mònica, edificat entre 1616 i 1619. Posteriorment es va construir l'església, consagrada l'any 1634, tot i que no es va enllestir fins al 1636. Amb la desamortització del segle XIX, l'església va passar a ser parròquia. L'edifici va ser destruït per milicians anarquistes l'any 1936 però de les dependències conventuals, situades entorn d'un claustre de tipologia clàssica, es van salvar tres ales.

L'any 1987 la Generalitat inicià la seva restauració per convertir-lo en Centre d'Art. La reforma, de Piñón i Viaplana, es caracteritza per la contundent rampa d'accés, amb làmines de fusta sobre una estructura d'acer. Dels mateixos autors és l'església veïna, d'estructura cúbica, amb una gran rosassa.