Balneari de Caldes de Boí
(Boí - Alta Ribagorça)

Boí - Balneari de Caldes de Boí (10)

Boí - Balneari de Caldes de Boí (10) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Boí - Balneari de Caldes de Boí (9)

Boí - Balneari de Caldes de Boí (9) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Boí - Balneari de Caldes de Boí (Foto: Anònima -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1895-1916)

Boí - Balneari de Caldes de Boí (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1919)

Boí - Balneari de Caldes de Boí (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Boí - Balneari de Caldes de Boí (Foto: Antoni Maymó -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1950)

Situació Crtra. L-500 km 20
El balneari de Caldes de Boí està situat a 1.470 metres d'altitud, a la riba del riu Noguera de Tor. Les aigües termals de Caldes ja eren conegudes en època romana. A l'edat mitjana es va aixecar un monestir i un santuari on es venerava la imatge romànica de la Mare de Déu de Caldes, destruïda l'any 1936. La Casa de la Consòrcia de Nostra Senyora de Caldes es va fundar l'any 1732 i es va transformar en Casa de Beneficència de la Diputació Provincial l'any 1839. A finals del segle XIX, el 1895, l'edifici va ser adquirit per la família Vallmitjana i als anys 40 del segle XX es va fer una important ampliació. L'antic balneari era gairebé un petit poble, amb forn, molí, pallers, quadres, hospital, sales de bany i hostal.

L'edifici antic, iniciat l'any 1671 amb reformes posteriors, s'organitza al voltant d'un pati porticat a semblança d'un claustre, formant un conjunt de planta baixa i dos pisos, amb les façanes arrebossades i les cobertes de pissarra, a dues aigües. Des d'aquest pati s'accedeix a l'església de la Mare de Déu de Caldes. A la llinda de la porta d'entrada al recinte hi ha inscrita la data de 1839.