La Mare de Déu de Caldes
(Boí - Alta Ribagorça)

Boí - La Mare de Déu de Caldes. Reproducció moderna al Santuari de Caldes de Boí

Boí - La Mare de Déu de Caldes. Reproducció moderna al Santuari de Caldes de Boí (Foto: Albert Esteves, 2023)

Boí - La Mare de Déu de Caldes de Boí. Imatge desapareguda

Boí - La Mare de Déu de Caldes de Boí. Imatge desapareguda (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1905)

Boí - La Mare de Déu de Caldes de Boí. Imatge desapareguda (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Boí - La Mare de Déu de Caldes de Boí. Imatge desapareguda (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

AutorJosep M. Camps Arnau
Situació Reproducció a l'interior del santuari. Original destruïda
Conta la llegenda que un pastor de Boí va observar com un dels seus bous s'escapava cada matí del ramat i s'encaminava cap a un indret allunyat on hi havia un tronc buit. Encuriosit, el pastor va anar a veure què hi havia en aquell tronc i va descobrir una imatge de la Verge, coneguda des de llavors com la Mare de Déu de Caldes. A començament del segle XX, la imatge es venerava a l'església de Boí, segons es documenta a la Geografia General de Catalunya, de Ceferí Rocafort. Dissortadament, va ser destruïda per la follia iconoclasta de l'any 1936. Es tractava d'una imatge tardoromànica, probablement de la segona meitat del segle XIII.

La imatge que ara podem veure al santuari és una reproducció policromada, idealitzada, executada l'any 1940 per l'escultor Josep M. Camps Arnau.