Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Mobiliari litúrgic
(Durro - Alta Ribagorça)

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Banc dels segles XII i XVI

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Banc dels segles XII i XVI (Foto: Albert Esteves, 2023)

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Retaule del Roser (1628)

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Retaule del Roser (1628) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Retaule del Sant Crist (1732)

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Retaule del Sant Crist (1732) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Retaule de Sant Antoni (1738)

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Retaule de Sant Antoni (1738) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Pica baptismal

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Pica baptismal (Foto: Albert Esteves, 2023)

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Sant Crist de Josep Viladomat

Durro - Església de la Nativitat de la Mare de Déu. Sant Crist de Josep Viladomat (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Durro. Interior de l'església
A l'interior de l'església de la Nativitat de Durro es conserven quatre retaules. El retaule del Roser, de 1621, el del Sant Crist, de 1732, el dels sants Antonis, del 1738, i el més interessant, el retaule major, de l'any 1755, tractat en fitxa ad hoc. El santcrist que presideix el retaule de 1732 és obra de l’escultor Josep Viladomat, dels anys 60, i va ser un regal dels Consellers andorrans al bisbe Ramon, fill de Durro, que la va donar a l’església per completar el retaule de la Passió.

Destaca especialment un banc presbiteral, on seien els religiosos o bé els nobles. És d'època renaixentista, probablement del segle XVI, però els dos plafons de l'esquerra, molt més treballats, procedeixen d'un banc romànic, del segle XII.

Es conserva també la pica baptismal original romànica, coberta des del segle XVIII amb una estructura de fusta que protegia l'aigua i feia també d'armari.