Palau Abacial
(El Pont de Suert - Alta Ribagorça)

El Pont de Suert - Palau Abacial

El Pont de Suert - Palau Abacial (Foto: Albert Esteves, 2023)

El Pont de Suert - Escut heràldic de Pere de Cardona, procedent del palau abacial (Museu d'Art Sacre)) (Foto: Albert Esteves, 2023)

El Pont de Suert - Palau Abacial. Postal antiga

Situació Pont
Va ser la residència dels abats del monestir de Santa Maria de Lavaix. Situat al costat de l'església, és un edifici aïllat amb una torre que serveix de campanar de l'església. Té planta rectangular i quatre pisos d'alçada, el superior obert amb petites finestres a tall de galeria. Està datat entre els segles XV i XVII. Ha estat restaurat per tal d'allotjar l'Arxiu Comarcal.

Damunt de la porta hi ha una rèplica de l'escut heràldic de Pere de Cardona, del segle XV. L'original es conserva molt a prop, al Museu d'Art Sacre situat a l'església vella. Pere de Cardona va tenir una participació decisiva en la guerra civil catalana (1462-1472) enfrontat al comte del Pallars Sobirà, Hug Roger III, partidari de la Generalitat. En acabar el conflicte, que va suposar l'extinció del comtat, és probable que Pere de Cardona decidís edificar el palau fortificat i hi posés el seu escut.