Castilló de Tor
(Llesp - Alta Ribagorça)

Castilló de Tor - Nucli urbà (Foto: Albert Esteves, 2023)

Castilló de Tor

Castilló de Tor (Foto: Josep Danés -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1935)

Castilló de Tor

Castilló de Tor (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Castilló de Tor

Castilló de Tor (Foto: Fons Cuyàs, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, mitjan segle XX)

Situació Crtra. L-500, km 1
Castilló de Tor es va originar, com podem deduir del seu nom, a redós del castell situat al capdamunt del turó, del qual es conserven escasses restes. Al llarg de la història va ser el nucli més poblat del terme de Llesp, al qual va pertànyer fins al 1968. L'any 1960 tenia 175 habitants que, vint anys després, s'havien reduït a 21. Darrerament, s'han rehabilitat algunes de les seves cases com a segones residències. La seva església, sufragània de la de Sant Martí de Llesp, es troba en molt mal estat de conservació.