Església de Sant Martí de Llesp. Portada
(Llesp - Alta Ribagorça)

Llesp - Església de Sant Martí. Capitell de la portada (Foto: Albert Esteves, 2023)

Llesp - Església de Sant Martí. Crismó de la portada

Llesp - Església de Sant Martí. Crismó de la portada (Foto: Albert Esteves, 2023)

Porta de l'església de Llesp

Porta de l'església de Llesp (Foto: Joan Roig -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920)

Situació Llesp
És dels pocs elements conservats de l'església romànica de Sant Martí, tot i que en la reforma moderna (1802), es va situar a la façana nord muntada amb un arc adovellat de mig punt i una arquivolta en bisell. Cal suposar que originalment comptava amb una altra arquivolta, suportada per les dues columnes amb capitell, que ara tenen només una funció ornamental. Els capitells, de pedra calcària molt desgastada, presenten una senzilla decoració de tipus vegetal. Damunt de la portada hi ha un crismó, de pedra rogenca. La datació es pot situar a la fi del segle XII.