Sarroqueta
(Llesp - Alta Ribagorça)

Sarroqueta (Foto: Albert Esteves, 2023)

Sarroqueta - Casa del Batlle

Sarroqueta - Casa del Batlle (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. N-230 km 143, km 126.5 (trencall)
Sarroqueta de Barravés (antigament Sarroca) és un petit nucli que, fins a l'any 1968, havia format part del terme municipal de Llesp, fins que aquesta es va incorporar al Pont de Suert. S'accedeix a través d'una revirada carretera que puja fins als 1.100 m d'altitud on està situat el poble.

El lloc de Sarroca és esmentat en la donació d'una vinya al monestir de Lavaix, l'any 1015. Posseïa un castell, que no ha deixat vestigis, documentat des del segle XI, el qual va donar lloc a l'important llinatge medieval dels Sarroca. L'any 1381, el rei Pere el Cerimoniós lliurà el castell i el lloc al bisbat de Lleida. Tenia llavors només dos focs i sempre va ser un nucli molt reduït. Al fogatge de 1553 hi consten 6 focs, una població semblant a la que tenia a 1787 (36 habitants). L'any 1845, Pascual Madoz diu que el poble està format per 8 cases i una església. A inicis del segle XXI estava pràcticament abandonat, però actualment una de les seves antigues masies, la casa del Batlle, del segle XIX, ha estat rehabilitada i dedicada al turisme rural. Alhora, sobre els fonaments de l'antiga casa Espana, s'han construït uns moderns apartaments.