Iran
(Llesp - Alta Ribagorça)

Panoràmica d'Iran

Panoràmica d'Iran

Panoràmica d'Iran

Situació Crtra. de Cóll al Pont de Suert
Iran és actualment un petit nucli aïllat, format per unes poques cases al voltant de l'església de Sant Climent. Havia arribat a tenir ajuntament propi fins a l'any 1847, quan va ser agregat al municipi de Llesp i, amb aquest, va passar al Pont de Suert el 1965. L'any 1787 tenia 23 habitants. Pascual Madoz el visità el 1849 i el descriu com un poble format per un únic carrer, amb cinc cases i l'església. No ha canviat gaire des de llavors.

No es conserva documentació medieval que l'esmenti, tot i que és indiscutible la seva existència. Algun expert ha proposat la seva identificació amb Isirch, poblet amb sis focs esmentat als fogatges del 1378 i 1381 entre les propietats del monestir de Santa Maria de Lavaix.