Igüerri
(Llesp - Alta Ribagorça)

Igüerri

Igüerri - Ca de Casal

Igüerri - Ca de Casal (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. de Cóll a Pont de Suert
El petit poble d'Igüerri, situat a 1.336 m d'altitud, està format per unes poques cases, amb l'església de Sant Esteve a un extrem, a l'entrada del nucli. La casa més important és Ca de Casal, un dels tres focs esmentats al fogatge de 1553, juntament amb Ca de Coll i Ca de Bernat. Pascual Madoz, al seu Diccionario Geográfico, de 1845, esmenta 4 cases baixes i una església que formen un sol carrer. Poques alteracions ha sofert Igüerri des de llavors, però algunes de les seves cases han estat restaurades modernament.

A l'edat mitjana, Igüerri (Engurisi) va formar part de la baronia d'Erill. Posteriorment, els barons van traspassar els drets senyorials al monestir de Lavaix.