Gotarta
(Llesp - Alta Ribagorça)

Gotarta - Nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2023)

Gotarta - Nucli anti

Gotarta - Nucli anti (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. de Cóll a Pont de Suert
Petit poble situat a 1.195 metres d'altitud, entre els barrancs de Raons i de l'Oratori. Conserva bona part del nucli antic amb l'estructura medieval gairebé intacta, amb arcs i voltes que travessen les cases de pedra, si bé els carrers han estat empedrats modernament. La seva església, abans dedicada a sant Miquel i ara a santa Cecília, és del segle XVIII.

Com altres pobles de l'entorn, en època medieval Gotarta va ser possessió de la baronia d'Erill i, posteriorment, del monestir de Lavaix. Al fogatge de 1553 hi constaven 10 focs (entre 40 i 50 habitants), situació que es manté dos segles després (al fogatge de 1787 la població és de 44 habitants). Al Diccionario Geográfico de Pascual Madoz, de 1849, s'esmenten només 8 cases i 26 habitants, curiosament el mateix nombre que consigna l'Idescat l'any 2019.