Casós
(Llesp - Alta Ribagorça)

Racó de Casós

Racó de Casós

Racó de Casós

Situació Crtra. que surt de Vilaller
Petit enclavament de l'antic municipi de Llesp, ara integrat al Pont de Suert, dins del terme municipal de Vilaller. Per accedir-hi cal anar fins a Vilaller i seguir una carretera estreta i revirada que permet arribar-hi amb facilitat. El poble és diminut, amb prou feines un carreró i l'església de Sant Romà a un extrem.

El lloc és esmentat l'any 1380, quan el rei Pere el Cerimoniós va cedir-lo al bisbat de Lleida, el qual en va mantenir la senyoria fins a l'extinció de l'Antic Règim, al segle XIX. Al cens de 1381 es diu que hi ha només 3 focs, 4 al de 1553 i, el 1845, Pascual Madoz, al seu Diccionario Geográfico, diu que segueixen sent només 4 cases, a més de l'església.