Casa Napoleó (Frontó Colom)
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Casa Napoleó (Frontó Colom)

Barcelona - Casa Napoleó (Frontó Colom) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Casa Napoleó (Frontó Colom) (Foto: Albert Esteves, 2015)

Barcelona - Casa Napoleó (Frontó Colom) (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Casa Napoleó (Frontó Colom) (Foto: "Arquitectura Moderna" (Biblioteca de Catalunya), 1897)

AutorFrancesc Rogent Pedrosa
Situació Rambla, 18
Edifici construït l'any 1892 que dissortadament va ser molt modificat a la seva part inferior l'any 1941, quan es va reformar per instal·lar-hi el Frontó Colom. A causa d'això es van perdre els relleus que ornamentaven el portal i la finestra de la planta baixa, inspirats en l'enderrocada casa Gralla, així com la barana de forja de la balconada del pis principal (vegeu foto antiga). De la façana original, projectada pel fill d'Elies Rogent, Francesc Rogent Pedrosa, en resten només les tres plantes superiors, d'estil historicista en el seu vessant neoplateresc.

La casa va pertànyer al fotògraf Napoleón, un dels pioners a la Barcelona de finals del XIX i el primer empresari de cinema. Aquí es van fer les primeres projeccions regulars amb l'aparell Lumière.