Malpàs
(Malpàs - Alta Ribagorça)

Malpàs - Plaça del Prat (Foto: Albert Esteves, 2023)

Malpàs - Nucli antic

Malpàs - Nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Trencall a la crtra. N-360, km 341,9
InterèsEspecial interès Interessant
Des de 1968, Malpàs pertany al terme municipal del Pont de Suert, però, des de 1812, va ser cap d'un municipi que incloïa també els poblets de Castellars, Erillcastell, Erta, Esperan, Gironella, Massivert, Montiberri, Peranera i Raons. El poble està situat dalt d'un turó allargat, a 1,90 m d'altitud. El seu nucli antic està format per unes quantes cases al voltant de la plaça Major, on encara podem veure alguns porxos, voltes que travessen les cases i portals que ens remeten als segles XVI o XVII.

L'antiguitat del poble, tanmateix, es remunta a l'època medieval. La seva església és esmentada al segle XII. Al segle XIV pertanyia als barons d'Erill. En aquella època comptava amb 6 focs, segons consta al fogatge de 1381. El 1553 ja n'hi havia 14 i, des de llavors, ha mantingut aproximadament el mateix nombre de cases. Pascual Madoz, al seu Diccionario Geográfico de 1845 n'esmenta 12. Al segle XIX i fins a mitjans del XX, Malpàs era famós per les seves mines de carbó, situades no gaire lluny, al nord-est del poble. A la Geografia General de Catalunya, de començament del segle XX, Ceferí Rocafort xifra els edificis en 37 i els habitants en 117.