Castellars (o Castellàs)
(Malpàs - Alta Ribagorça)

Castellars

Castellars

Castellars

Situació Trencall a la crtra. N-360, km 341,9
Castellars o Castellàs, dit antigament Castellars de l'Abadiat és un petit poble situat en un coster a l'esquerra del barranc de Malpàs, sota el barranc de Peranera. En l'actualitat està format per unes poques cases, restaurades modernament, al voltant de la petita església de Sant Martí. La més important és Ca de Servent. La casa adossada a l'església, coneguda com l'Abadia, està destinada a turisme rural.

Hi va haver un castell, que ha donat nom al lloc (castrum de Castellars) esmentat l'any 1072, que vigilava els passos de les valls d'Erta i del Sas. A mitjan segle XIII pertanyia als barons d'Erill, fins que, a partir de 1378, passa a mans del monestir de Lavaix. Al Diccionario geografico de Pascual Madoz, del 1849, consta que comptava amb tres cases i una església formant una petita plaça.