Peranera
(Malpàs - Alta Ribagorça)

Peranera

Peranera

Peranera

Situació Pista que surt de Castellars
El petit poble de Peranera (pedra negra) té el seu origen en un castell documentat des de l'any 1120 i que, sens dubte, s'assentava al turó que domina el llogaret, conegut com la Pena. Ara hi ha només les ruïnes d'un antic mas construït amb les restes del castell. Als seus peus, algunes de les antigues construccions han estat rehabilitades. A la part baixa hi ha la petita església, dedicada a santa Eulàlia i, a una certa distància del poble, l'ermita romànica de Santa Margarida de Peranera.

Al segle XIII, el lloc i el castell van passar a mans dels Erill, que tenien ben a prop el seu castell originari. L'any 1381 Peranera comptava amb 3 focs i a mitjan segle XIX, si fem cas al Diccionario geográfico de Pascual Madoz, tenia 9 cases. A la Geografia General de Catalunya, de començament del segle XX, Ceferí Rocafort xifra els edificis en 12 i els habitants en 42.

S'hi pot accedir amb facilitat des d'una pista asfaltada que surt de Castellars.