Palau Sabasona (Ateneu Barcelonès). Pintures
(Barcelona | Santa Anna - Barcelonès)

Barcelona - Ateneu Barcelonès. Pintures de la biblioteca (Foto: Albert Esteves, 2023)

TipusElement singular
AutorFrancesc Pla Duran "El Vigatà"
Situació Canuda, 6. Biblioteca de l'Ateneu
InterèsEspecial interès Interessant
La planta noble del Palau Sabassona (ara biblioteca de l'Ateneu) conserva les pintures murals del sostre, obra d'un dels millors pintors del barroc català, Francesc Pla i Duran, conegut com “El Vigatà”, obra de 1796 que presenta un ric programa al·legòric basat en representacions mitològiques entre les quals destaca el Judici de Paris. En aquesta escena podem veure Zeus, al capdamunt, Hermes, el missatger, al costat esquerre, i la dona i les dues filles de Zeus (Hera, Atenea i Afrodita) a baix, a la dreta. L'altra escena destacada del sostre presenta la figura d'Hera, amb dos paons, amb els seus fills, Ares i Vulcà i dues deesses no identificades. Tot plegat emmarcat amb sanefes de motius vegetals i geomètrics, combinats amb rostres i estels solars.