Restes del castell de Viu de Llevata
(Viu de Llevata - Alta Ribagorça)

Viu de Llevata - Restes del castell (Foto: Albert Esteves, 2023)

Viu de Llevata - Turó on hi havia el castell

Viu de Llevata - Turó on hi havia el castell (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Viu de Llevata
El castell (kastro Vivitano) estava situat dalt d'un turó al voltant del qual va anar sorgint el poble. Gairebé no ha deixat restes, més enllà d'algunes filades i trossos de llenç corresponents als murs perimetrals.

És esmentat l'any 947. Un document de 1030 dona indicació dels seus límits. Va estar vinculat als comtes de Pallars Jussà i de Pallars Sobirà, depenent de l'època. Els seus castlans van adoptar el cognom de Viu. El primer documentat, l'any 1171, és Pere de Viu, vinculat als Erill, de la baronia dels quals va dependre el castell i el lloc fins al segle XIX. Tenia una capella, dedicada a sant Joan.