Abella d'Adons
(Viu de Llevata - Alta Ribagorça)

Abella d'Adons (Foto: Albert Esteves, 2023)

Abella d'Adons - Casa Perucho

Abella d'Adons - Casa Perucho (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. d'Adons. Desviament crtra N-260, km 335,2
Petit llogaret del Pont de Suert, situat al capdamunt de la vall de Viu, al nord de la serra de Sant Gervàs, a 1.320 m d'altitud. Està assentat a redós de la Roca d'Abella, que fa de muralla natural. El lloc és esmentat des del segle X i formava part de les possessions del monestir de Lavaix.

Al fogatge de 1553 s'esmenten 5 focs (Bernat Augorís, àlies Pena, Joan Ardiaca, Joan Ros, Bernat Torres i Pere Jordi). Pascual Madoz, al seu Diccionario Geográfico, de 1845, segueix parlant de 5 cases. En canvi, Ceferí Rocafort, a la Geografia General de Catalunya, de començament del segle XX, xifra els edificis en 11 i els habitants en 20. Actualment, compta amb un gran casal molt ben restaurat, la casa Perucho, adossada a la qual hi ha l'església de Santa Cecília.