Corroncui
(Viu de Llevata - Alta Ribagorça)

Corroncui - Corroncui amb l'església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2023)

Corroncui. Cases enrunades del poble antic

Corroncui. Cases enrunades del poble antic (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. de Corroncui. Desviament crtra N-260, km 332,8
Tot i que és indiscutible l'origen antic de Corroncui (nom d'arrel ibero-basca) és un poble del qual no hi ha gairebé documentació d'època medieval. Únicament hi ha una referència de cap a 1070 on es diu que, en el lloc de Correncui el comte Artau I, de Pallars Sobirà, trencà la treva de Déu en les seves lluites contra Ramon IV de Pallars Jussà. A la fi de l'Antic Règim era dels barons de Claret.

Està situat a 1390 m d'altitud, als peus del camí que condueix a Pinyana. El poble antic, on encara hi ha restes de cases i de l'església vella, estava arrecerat sota una balma, la Roca del Molar. Més avall, als peus del camí que condueix a Pinyana i, per Cadolla, a Senterada, hi havia el Pla de Corroncui, on es va acabar traslladant tots els pocs habitants del poble que hi havia a mitjan segle XX. Poc després es va refer l'església, aprofitant la portada i part de l'aparell de l'església romànica.

A la Geografia General de Catalunya, de començament del segle XX, Ceferí Rocafort xifra els edificis en 18 i els habitants en 34. Fins al 1968, va ser un nucli agregat del municipi de Viu de Llevata, incorporat aquell any al Pont de Suert. Actualment, és habitat només temporalment, però hi ha una empresa dedicada a la producció de formatges d'ovella.