Pinyana
(Viu de Llevata - Alta Ribagorça)

Casa restaurada a Pinyana (Foto: Albert Esteves, 2023)

Casa enrunada a Pinyana

Casa enrunada a Pinyana (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. de Corroncui. Desviament crtra N-260, km 332,8
Petit llogaret situat al límit oriental de la comarca, al vessant septentrional de la serra de Sant Gervàs, a 1.284 m d'altitud. Ocupa la falda d'un petit turó, anomenat la Roca del Castell, que fa suposar l'existència d'un castell dalt del roquer.

Tot i l'escassa documentació medieval relativa al lloc, se sap que, al segle XIV, pertanyia a la baronia d'Erill. A mitjan segle XIX, segons el Diccionario Geográfico de Pascual Madoz, constava de 12 cases i 34 habitants. A la Geografia General de Catalunya, de començament del segle XX, Ceferí Rocafort xifra els edificis en 15 i els habitants en 53.

El nombre de cases no ha canviat gaire i algunes d'elles han estat restaurades i són habitades, si més no temporalment. Les més importants són Ca de Perutxo i Ca de Cília. Hi ha algunes cases enrunades i altres en procés de restauració. També ha estat restaurada l'església de Sant Gil. Fins al 1968, Pinyana va pertànyer a l'extingit municipi de Viu de Llevata, ara integrat al Pont de Suert.